post

Bouwnummer 300 gaat te water

Op 13 september 1958 werd de SS Rotterdam te water gelaten. Stoomschip, vandaar de ss. Vier stoomketels, drie stoomturbines, zorgden voor de aandrijving. Symbool van wederopbouw, vakmanschap en trots. De kade stond vol bij de Rotterdamse Droogdok Maatschappij toen het schip te water ging.

Nog steeds is de sfeer onmiskenbaar Rotterdams bij de RDM. Alsof ieder moment de kiel weer gelegd kan worden, het personeel op de fiets aan kan komen. De mouwen al opgestroopt: ambitieus, gedreven en onderweg naar succes. Een plek waar gewerkt wordt!

Achter de muren wordt hard gewerkt. Nu door innovatieve bedrijven die er een werkplek binnen een creatieve omgevingen vinden. Studenten volgen er opleidingen op MBO en HBO niveau. Regelmatig vinden er beurzen plaats in de ruimte waar ooit onderzeeërs werden gebouwd.

De SS Rotterdam is nu een fijne plek om te overnachten of voor een hapje of drankje. Een voorbeeld van hergebruik. De RDM werf is volledig doorontwikkelt en een unieke locatie binnen Rotterdam Makers District.

Met recht al jarenlang: #innovatie en #samenwerken nu en in de toekomst!

#machinedesign #engineering #machinebouw #rotterdammakersdistrict #RDM

post

Stage bij Machine Design voor enthousiaste TU/HBO student Werktuigbouwkunde en Industrieel product ontwerp

Machine Design BV is het ontwerp- en adviesbureau voor de machinebouw. Wij willen groeien, wij willen ook mooie dingen maken. Machines. Dingen die het gewoon doen, altijd. In de offshore, in de food, automatiseren van productieprocessen. Wij ontwerpen functionele machines.

Heerema Balder and Thialf

Wat ga je doen? Je gaat een product of een dienst ontwikkelen die past bij de Rotterdamse Haven, bij Machine Design, bij je opleiding en jouw persoonlijke interesses op je vakgebied. We verwachten nu dat jouw resultaat een sterke maritieme component zal hebben en we staan daarbij zeker open voor positieve verrassingen.

Hoe ga je dit doen? Met een marktverkenning en SWOT analyse maak je helder waar de kansen liggen. Daarna ga je aan de slag. Via concept ontwikkeling lever je uiteindelijk een basic design. Een ontwerp dat gepresenteerd kan worden aan de markt.

In je hoofdopdracht werk je vooral op het vlak van concept- en basic-engineering. Om je kennis te laten maken met alle facetten van ons ontwerp- en adviesbureau voor de machinebouw werk je ook mee aan actuele projecten. Zo leer je meer over bijvoorbeeld FEM berekeningen, detailed-design, machineveiligheid en het goed organiseren van het ontwerpproces.

Klaar voor de start? Maak een afspraak, dan drinken we een kop koffie, vertellen wie wij zijn en kan jij kijken of jouw ambitie bij ons past!

post

Een krachtig ontwerp door modularisatie

Organisaties worstelen met het goed standaardiseren van de productrange.

Initiatieven stranden door een slechte voorbereiding, het ontbreken van structuur en vervallen al snel terug in oude werkmethodes.

Modularisatie is een methode om machines goed en bovenal flexibel te standaardiseren. Machine Design is expert in het succesvol uitvoeren van modularisatie.

Engineering to order (ETO) naar configure to order (CTO)

Traditioneel zijn veel projectmatige organisaties ingericht op engineering to order (ETO). Het project wordt gestart met engineering. Dit maakt engineering (met al zijn onzekerheden) direct cruciaal in de doorlooptijd van het project. Het samenstellen van een machine of productielijn op basis van vooraf gedefineerde bouwstenen is configure to order (CTO). Deze bouwstenen of modules vormen de machine. Bij andere specificaties wordt er een nieuwe combinatie van modules gekozen.

Het omzetten van het ontwerp naar de opbouw in modules en beschikbaar maken binnen CTO is modularisatie.

De voordelen van CTO zijn groot en voor veel bedrijven zelfs noodzakelijk om winstgevend te zijn. Producten worden geconfigureerd op basis van duidelijke criteria. Er is geen engineering meer noodzakelijk in het kritieke pad van een project. De organisatie werkt met vaste modules waardoor er rust ontstaat in de organisatie. Men weet wat men moet doen en krijgt niet telkens een variatie op eerder geproduceerde machines.

Modularisatie in de machinebouw

Iedere machine is opgebouwd uit vijf uniek te definieren delen:

  • statisch deel
  • dynamisch deel
  • interface component
  • aandrijving
  • besturing

Laten we de vijf unieke modules kort bespreken. Het statische deel is het frame of het onderstel. Als de machine functioneert staat dit in principe stil. Het moet sterk genoeg zijn en heeft aansluiting op alle andere delen. Het dynamische deel verzorgt de beweging. Het verplaatst het interface component naar die positie waar de taak wordt uitgevoerd.

Het interface component is dat deel wat de verbinding vormt met de omgeving. Het is de grijper van een robotarm die is aangepast aan het product of de printkop van een printer die geschikt is voor het printen van kleuren in een hoge kwaliteit. De band van een transportband die aan speciale eisen moet voldoen in verband met voedselveiligheid is ook een voorbeeld van een interface component.

Tot slot is er een aandrijving. Deze kan elektrisch, pneumatisch, hydraulisch of bijvoorbeeld een verbrandingsmotor zijn. De besturing maakt het geheel af. De besturing kan zorgen voor een basisfunctionaliteit van de machines die bijvoorbeeld met het plaatsen van een extra sensor eenvoudig is uit te breiden.

De modules in een selectietabel

Door de vijf modules in een tabel op te nemen wordt het overzicht snel duidelijk. De modules worden verder opgesplitst. De modules worden gedefinieerd  op basis van technische specificaties en het te verwachten machine portfolio dat de markt vraagt.

Met modules bouw je een complete machine

Een praktisch voorbeeld verduidelijkt alles. Met de juiste modules is een combinatie te maken die door de klant ervaren wordt als een unieke machine. Zo bouwen we in dit voorbeeld een graafmachine, maar ook een minigraver. Zouden de modules voldoen aan de juiste specificaties dan is er zelfs een marsvoertuig te genereren op basis van bekende modules.

In deze fase is het allang geen engineering to order (ETO) meer. Het is een kwestie van modules selecteren en die samenbouwen. Zo is ook de engineering opgebouwd. Voor een order is er geen engineering nodig: de modules zijn bekend. De verkoper configureert een order (CTO) die op de achtergrond door middel van software wordt samengesteld.

Modularisatie genereert zonder inspanning extra productvariaties

De kracht van modularisatie ligt in het getal. Met het toepassen van de vijf modules is er eenvoudig een grote diversiteit aan producten zonder extra engineeringinspanning beschikbaar.

Maken we voor iedere module één variatie (dus eigenlijk geen) dan vormen de vijf unieke modules samen één unieke machine. Werken we voor de vijf modules ieder één alternatief uit dan ontstaan er 32 unieke machines! In het voorbeeld van de graafmachines zijn er voor iedere module drie alternatieven beschikbaar. Dit levert 3^5 = 243 combinaties en dus unieke machines.

Op deze eenvoudige manier wordt de starheid van standaardisatie voorkomen. De verkoper biedt de klant een unieke machine. Door het goed toepassen van modularisatie kost dit geen extra inspanning voor uw organisatie. Uw organisatie ziet slechts maximaal 15 unieke modules.

Machine Design en Modularisatie

Binnen Machine Design hebben wij een ruime ervaring met het toepassen van modularisatie.

Neemt contact met ons op, wij praten graag met u verder over de do’s & dont’s rondom modularisatie!

Klik hier om meer te weten te komen over modularisatie.

In dit artikel is gebruik gemaakt van afbeeldingen van Caterpillar © cat.com en NASA©mars.nasa.gov.

post

Samenwerking Rimenko en VPE MachineDesign

Om onze klanten nog beter van dienst te zijn gaan VPE Machine Design en Rimenko samenwerken.

Rimenko, gevestigd in Capelle aan den IJssel, is een inspirerend en innovatief ingenieursbureau op het gebied van de werktuigbouwkunde met als specialisme het ontwerpen, engineeren en visualiseren van technische producten en systemen.

VPE Machine Design is het ontwerp- en adviesbureau voor de machinebouw. Met ruim twintig jaar ervaring in het ontwerpen van machines vormt Machine Design de partner voor het ontwikkelen van een functionele machine.

Beide bureaus vullen elkaar goed aan. Opdrachtgevers zullen niet alleen de ruimere engineeringscapaciteit ervaren. Ook een breder pallet aan software en de grotere reeks aan oplossingen door het combineren van jarenlange ervaring.

Onder het motto: “Een goed technisch ontwerp door samenwerking” zijn Rimenko en VPE Machine Design klaar voor de toekomst!

#samenwerken #engineering #machinebouw #machinedesign #rimenko

post

Summer elements

Summer elements: dankzij een aantrekkelijke korting eindelijk uw FEM vraagstukken opgelost!

De rust van de zomervakantie brengt de ruimte om na te denken over vraagstukken die tijdens drukke werkweken blijven liggen. Is de constructie eigenlijk wel echt sterk genoeg? Als de belasting hoger is dan verwacht of uit een andere richting komt is de stijfheid dan voldoende? We hebben wel naar het globale gedrag gekeken maar wat gebeurt er lokaal? Of… zou ik mijn constructie door middel van FEM gaan analyseren?

VPE machinedesign biedt u deze zomer een aantrekkelijke korting waardoor het ook voor u interessant wordt om FEM te gaan gebruiken bij de analyse en optimalisatie van uw constructies. Ook deze zomer zijn de FEM specialisten van VPE machinedesign beschikbaar om u hierbij te ondersteunen. 

summer elements

FEM (Finite Element Method) ook wel FEA (Finite Element Analysis) genoemd is een rekenmethode waarbij de constructie wordt opgedeeld in kleinere elementen. Op deze manier is het vrij eenvoudig zeer gedetailleerde resultaten te berekenen. De resultaten zijn afhankelijk van de gekozen belastingen, drukken, inklemming en opleggingen en uiteraard het toegepaste materiaal. De resultaten zoals de vervorming of spanningsverloop worden grafisch weergegeven. Wij informeren u graag over de mogelijkheden van deze rekenmethode.

De voorwaarden van “summer elements”:

  • 10% korting op het uurtarief voor FEM rekenwerk
  • het project start uiterlijk in september 2016
  • de rekenmethode beperkt zich tot lineair elastische berekeningen
  • de korting geldt alleen over de eerste 120 uur en uiterlijk tot december 2016
  • summer elements is uiteraard zowel voor nieuwe klanten van VPE machinedesign als voor onze bestaande klanten!

Neem direct contact op met VPE machinedesign.

Ook interessant: